Coronavirus Epidemie in Belgie

Informatie over het COVID

1 maart 2020

inhoud

Bronnen van informatie Hoe een patiënt met een mogelijke infectie te herkennen?

Vragen en antwoorden

Professor Marc Van Ranst voorziet in een ernstige crisis in maart, april 2020. Als het je lukt om deze kritieke periode te vermijden, is het Corona-virus, dat een RNA-virus is, niet goed bestand tegen UV-stralen en zal het naar verwachting in mei 2020 verdwijnen om opnieuw te verschijnen in november 2020.

bron: VTM 21.00 uur zondag 2020
Marc Van Ranst over het Covid

Bronnen van informatie

1. Federale overheid – Publieke informatie

Op deze informatiesite van de federale overheid vindt elke burger , in samenwerking met de gewesten en gewesten,   informatie over het virus, nieuws, veelgestelde vragen en informatie over door de overheid genomen maatregelen.

Burgers vinden onder andere advies over hygiëne

Website van de federale overheid: info-coronavirus.be

Covid dialoog
De dialoog werd door Geert Noels geopend. Hierop kwam een duidelijk antwoord Van Marc Van Ranst.


2. Federale overheid – Informatie voor gezondheidswerkers

Professionals vinden op maat gemaakte informatie op de Sciensano-website. augustus:

  • De  huidige procedure  voor een patiënt die wordt verdacht van een COVID-19-infectie  (  de huidige versie is gewijzigd op 28-02-2020  )
  • De   meest recente epidemiologische update
  • Het  aanvraagformulier  diagnostische testen om het nationaal referentiecentrum
  • Wachtkamerposters  in verschillende talen
  •  Hygiëneaanbevelingen voor patiënten

webpagina over het COVID-19 coronavirus


3. Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC)

Op de Engelstalige website van dit Europese agentschap vindt u:

  • De  laatste  aan  de datum  van de epidemiologische curve en wereldwijde distributie
  • Een  tafel  van de  raad van bestuur  met de meest recente gegevens
  • De  huidige risicoanalyse

Daarnaast vindt u ook algemene informatie, een Q&A, korte e-learning, …

ECDC-webpagina over COVID-19 coronavirus


4. Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

Op de Engelstalige website van de WHO vindt u patiëntinformatie in de vorm van teksten, afbeeldingen en korte films, evenals technische instructies voor het organiseren van gezondheidszorg in verband met deze uitbraak. 

De WHO-webpagina over COVID-19 coronavirus

Hoe een patiënt met een mogelijke infectie te herkennen?

Triage via  de telefoon is internationaal de geprefereerde aanpak, dus potentieel geïnfecteerde patiënten verplaatsen zich niet tussen niet-geïnfecteerde mensen. Daarom komen patiënten met vragen over een mogelijke infectie  niet naar  het kantoor, maar nemen ze contact op met het kantoor van de huisarts om hun vraag in te dienen en deze te bespreken met hun behandelend arts. Als patiënten op een ongelegen moment bellen, is het raadzaam om hun naam en telefoonnummer op te schrijven zodat ze later kunnen worden gecontacteerd op een tijdstip dat de arts het beste uitkomt.

Het belan vand COVID testen
UZA Professor Herman Goossens duidt op het belang van uitgebreid testen.

Alleen als er koorts, een gevoel van koorts (bij ouderen) of klachten van de bovenste luchtwegen is, is een aanvullende geschiedenis van mogelijke Covid-19-infectie geïndiceerd. 

Bevond de patiënt zich de afgelopen 14 dagen in een risicogebied? Deze regio’s zijn: China, Taiwan, Hong Kong, Macao, Singapore, Iran en bepaalde gemeenten in Noord-Italië: Codogno e dintorni, Sesto Cremonese, Pizzighettone, Soresina, Sesto SG, Pieve Porto Morone (provincie Lombardije) ) en V ‘o Euganeo, Mira (provincie Veneto). Is de patiënt in direct contact geweest met personen van wie de aanwezigheid van het coronavirus positief is getest? Als het antwoord op een van deze 2 vragen positief is, kan er een “verdachte zaak” zijn.

Definitie van verdachte zaak  (aangepast op 3/01/2020)

Covid PCR

Elke persoon met

  • koorts + klinische symptomen van luchtweginfectie (hoesten of ademhalingsproblemen)

  EN

  • of een reisgeschiedenis in de 14 dagen voorafgaand aan het begin van de ziekte naar een land / regio met algemene overdracht *:
    • China
    • Zuid-Korea
    • Ik rende
    • Italië: provincies Lombardije, Veneto en Emilia-Romagna
  • of nauw contact (zie hieronder) met een laboratoriumbevestigd geval van COVID-19 binnen 14 dagen na het begin van de ziekte.

  OR

Elke persoon met

  • klinische symptomen van ernstige acute luchtweginfectie en / of klinische of radiologische tekenen van longontsteking die ziekenhuisopname vereisen

  EN

  • een geschiedenis van reizen gedurende de 14 dagen voorafgaand aan het begin van de ziekte naar een land / regio met lokale overdracht * als het etiologisch onderzoek van endemische pathogenen negatief is gebleven:
    • de hierboven genoemde lijst
    • Singapore
    • Japan

* Deze lijst kan op elk moment worden aangepast, afhankelijk van de beschikbare informatie

Nauw contact is gedefinieerd als:

  • De huisgenoten van patiënt COVID-19 op de dag vóór de dag waarop deze patiënt symptomen vertoonde;
  • Mensen die intensief contact hebben gehad met de COVID-19-patiënt gedurende meer dan 4 uur op de dag vóór de dag waarop de eerste symptomen optraden bij de COVID-19-patiënt;
  • Reizen met een COVID-19-patiënt, ongeacht het voertuig, met de COVID-19-patiënt op 1 of 2 plaatsen (in alle richtingen);
  • Blootstelling aan gezondheidszorg, inclusief het bieden van directe zorg aan COVID-19-patiënten, werken met zorgverleners die besmet zijn met COVID-19, patiënten bezoeken of in dezelfde omgeving verblijven als een COVID-patiënt 19.

Een immuungecompromitteerde patiënt met een ernstige infectie (van welke aard dan ook) die voldoet aan de epidemiologische criteria (terugkeer uit een risicogebied of contact met een bewezen geïnfecteerde patiënt) is een verdacht geval en moet worden getest op Covid-19. Als de telefonische triage geen duidelijkheid geeft over de ernst van de klachten en een klinische evaluatie passend is, zal de huisarts een huisbezoek brengen en persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken:  een FFP2-masker, veiligheidsbril, een schort vochtbestendige en niet-steriele handschoenen .

Wat te doen als een patiënt die ervan verdacht wordt geïnfecteerd te zijn met Covid-19 nog steeds in de praktijk is? 

Plaats de patiënt in een aparte ruimte en geef hem een ​​chirurgisch masker. Ventileer de kamer waar de patiënt minstens een half uur heeft verbleven. Reinigen (niet stofzuigen) en vervolgens de kamer desinfecteren: eerst reinigen met een reinigingsmiddel en vervolgens de armleuningen van de stoelen en deurgrepen desinfecteren met alcohol. Reinig kinderspeelgoed in de wasmachine (vaatwasser). Draag een FFP2-masker, veiligheidsbril, handschoenen en beschermende kleding bij het reinigen en desinfecteren van de kamer. 
Na het verwijderen van beschermende kleding, de handen desinfecteren met handalcohol. Was kleding en reinigingsapparatuur op 60 ° C volgens een standaard wascyclus met centrifugeren.

Dirk Avonts
(gebaseerd op NHG-informatie en NHG-richtlijnen)

Volg altijd de huidige procedure zoals te vinden op: 

Sciensano’s webpagina over het COVID-19 coronavirus

Vragen en antwoorden

1. Wat als ik mezelf niet kan beschermen omdat ik geen beschermende maskers kan krijgen?

Beschermende maatregelen zijn alleen nodig als het een “vermoedelijk geval” van coronavirus is. Eerste stap: geen persoonlijk contact met de patiënt; doe vervolgens de casehistorie per telefoon. Als de patiënt zich in een goede klinische toestand bevindt: blijf binnen, ontvang geen bezoekers en kijk zonder contact met het medisch personeel. Contact met de patiënt is alleen nodig als een medisch onderzoek nodig is om de klinische situatie te beoordelen. Als u geen beschermende uitrusting heeft, verwijst u uw patiënt naar de eerste hulp en informeert u de hulpdienst dat er een “verdachte zaak” nadert.

2. Een grieppatiënt die in Italië gaat skiën … is per definitie verplicht zich te melden?

Er zijn duidelijke richtlijnen over wat een “verdachte zaak” is. 

3. De “geïnfecteerde” gebieden veranderen dagelijks. Hoe herken je iemand uit “besmet gebied”?

Een “besmet gebied” is een gebied waar het virus wijd verspreid is (  WIE is de meest betrouwbare en betrouwbare bron  ); dus sommige geïsoleerde gevallen (zoals in ons land) maken de regio nog niet tot een “besmet gebied” om een ​​verdacht geval te identificeren.

4. Welke patiënten en hoe het ziekenhuis door te verwijzen? Elke patiënt uit “besmet gebied” of alleen “zeer ziek”?

Natuurlijk, alleen de “erg ziek”. Als u milde symptomen heeft, is het het beste om binnen te blijven, thuis te gaan en zo weinig mogelijk contact met de buitenwereld te hebben.

5. In hoeverre moet een oefenruimte worden “gedesinfecteerd” na een verdacht contact?

Hier volg ik de richtlijnen van onze Nederlandse collega’s. Deze saneringsprocedure is alleen nodig als er in de praktijk een “verdachte zaak” is ontstaan:

Wat te doen als een patiënt die ervan verdacht wordt geïnfecteerd te zijn met Covid-19 nog steeds in de praktijk is?

Plaats de patiënt in een aparte ruimte en geef hem een ​​chirurgisch masker. Ventileer de kamer waar de patiënt minstens een half uur heeft verbleven. Reinigen (niet stofzuigen) en vervolgens de kamer desinfecteren: eerst reinigen met een reinigingsmiddel en vervolgens de armleuningen van de stoelen en deurgrepen desinfecteren met alcohol. Reinig kinderspeelgoed in de wasmachine (vaatwasser). Draag een FFP2-masker, veiligheidsbril, handschoenen en beschermende kleding bij het reinigen en desinfecteren van de kamer.

Na het verwijderen van beschermende kleding, de handen desinfecteren met handalcohol. Was kleding en reinigingsapparatuur op 60 ° C volgens een standaard wascyclus met centrifugeren.

6. Wat als ik het risico loop zelf besmet te raken? Heb ik bijvoorbeeld een zieke patiënt onderzocht die een paar dagen later positief testte?

Als arts of huisarts moet u altijd oppassen dat u geen bacteriën verspreidt. Dit is zeker belangrijk in het geval van een naderende epidemie. De beschermende maatregelen zijn eenvoudig. Desinfecteer uw handen, en zeker ook de interdigitale ruimtes, met alcoholgel voordat u een lichamelijk onderzoek bij een patiënt uitvoert, en doe dit ook na het voltooien van het lichamelijk onderzoek. Zodra de patiënt de oefenruimte heeft verlaten, desinfecteert u uw handen opnieuw. Het dragen van een bril beschermt de ogen tegen druppels. Bij het onderzoeken van de mond, keel en neus kan het dragen van een mondmasker extra bescherming bieden.

  • Handhygiëne instructies en posters

7. Wat als ik mijn praktijk moet afsluiten wegens ziekte? Wie zal mij vervangen?

Het lijkt raadzaam om geen patiënten te ontvangen als de arts ziektesymptomen heeft. Hij of zij kan taken uitvoeren die geen verband houden met de patiënt. De kring van huisartsen kan een scenario gereed hebben voor de zorg voor patiënten in het geval van een plotselinge verlaten van een collega.

Johnson & Johnson plannen vaccin voor 2012

Wat zijn de voordelen van intensief testen zoal in Zuid Korea?

Het voordeel van de mensen met influenca en Corona Virus te scheiden is dat er geen dubbele infecties voorkomen. De beste infomatie bekomt ment via een Lonscan eventueel gecombineerd met een Reverse Transcripatse PCR test of RT-PCR test met een interne Nattrol standaard.