COVID Wuhan

De epidemie begon in Wuhan City onder mensen met longontsteking van virale oorsprongen die voor het grootste deel de Huanan-voedselmarkt.

Deze markt werd gesloten op 1 januari 2020. Uit het onderzoek bleek dat de eerste groep besmette mensen 41 patiënten betrof die symptomen ontwikkelden tussen 8 december 2019 en 2 januari 2020.

Pathogeen


Gehele genoomsequencingresultaten duiden op een nieuw coronavirus ( SARS-CoV-2 ) als een oorzakelijke ziekteverwekker.

Wijze van Besmetting


Overdracht vindt plaats van persoon tot persoon door druppeltjes.

Wat zijn COVID symptomen?


De meest voorkomende symptomen zijn koorts, hoest en kortademigheid. De infectie kan milde ziekte, milde longontsteking of ernstige longontsteking veroorzaken.

Kan ik een snelle test uitvoeren?

Ja maar deze kan enkel een positief betrouwbaar resultaat geven. Negatief getestte mensen hebben vaak niet genoeg antigen of RNA om via RT-PCR of via een sneltest bevestigd als Coronavirus drager te worden beschouwd.

Is het nuttig om testen uit te voeren?

Absoluut, het is steeds beter te weten of je geinfecteerd bent ook om de andere mensen, familieleden, vrienden en collegas te waarschuwen. Herd immuniteit waar de media over spreekt gaat ten kostte van een enorme tol op de bevolking. Tot nu toe zijn de meningen verdeeld maar er word verondersteld dat hieraan kan ontkomen worden.

Gaat de COVID Epidemi miljoenen levens kosten?


Nee, in de EU kunnen eventueel wel 1000-den doden worden verwacht.

Echter wordt pas vanaf November 2020 een ruimere epidemie verwacht omdat het RNA virus nauwelijks voorkomt in de zomer aldus Professor Marc Van Ranst, KUleuven op het VTM journaal.


België heeft de capaciteit om COVID-19 met PCR te diagnosticeren en heeft een procedure voor het managen van patiënten.

Diagnose


De diagnoses worden uitgevoerd door het Nationaal Referentiecentrum voor Ademhalingspathogenen (UZ Leuven).

De beslissing om een ​​test aan te vragen wordt genomen in overleg met de arts die verantwoordelijk is voor de bestrijding van infectieziekten in de provincie of regio.


Voor bemonstering, verpakking en transport van monsters, zie procedure voor ziekenhuizen of de website van het Referentiecentrum voor respiratoire pathogenen .

Geef een reactie